Quantcast
Channel: Sininen keskitie
Viewing all 286 articles
Browse latest View live

Ensimmäinen virtahepo kuussa

$
0
0
Lievästi ärsyttänyt David Walliamsin ensimmäinen suomennettu kuvakirja jätti minut vähintäänkin hämmentyneeksi. Siksipä oli pakko pyytää Ensimmäinen virtahepo kuussa lukuun (Kustannus-Mäkelä, 2016, suomennos Raija Rintamäki, kuvitus Tony Ross).


Kaksi virtahepoa, hyvin erilaisia ja erilaisella sosiaalisella statuksella olevaa virtahepoa päättää haluta kuuhun. Kumpikin sinne pääsee, omilla erilaisilla aluksillaan mutta kuussa tulee riitaa siitä, kumpi heistä on se ensimmäinen. Höperön tilanteen kautta kuitekin vain toinen jää historian kirjoihin ensimmäisenä virtahepona kuussa. Toinen jää kuuhun.



Tällä kertaa Walliamsin kirja osuu minuun, ja uskallanpa väittää että myös lapsiini, paljon paremmin. Oikein asennoidun lukemaan sitä mahdollisemman hassusti ja jotenkin se on tällä kertaa paljon helpompaa. Tarinassa on kohtia, jotka eivät ehkä kolahda lapsiini niin kuin minuun (esim. kun toinen avaruusalus joutuu keskeyttämään lähtölaskentansa kuukausiksi sadekauden vuoksi, mutta jatkaa sitä sillä sekunnilla, kun sade väistyy). Siinä on kuitenkin takuuvarmaa pieruhuumoria, sillä miettikääpä itsekin millainen paukku on jos itse paukun heittäjäkin herää kuolleista henkiin omasta hajustaan.


Kirja on siis tällä kertaa oikein bueno! Olemme lukeneet jo monta kertaa ja kyllähän se norsukin pitää taas etsiä hyllystä. En voi vieläkään uskoa, että se on oikeasti niin ärsyttävä miltä se aina aiemmin on tuntunut. Tony Rossin kuvitus on tässäkin loistavaa, sarjakuvamaista, vauhdikasta ja hyvin hauskaa. Lisäksi kiemurteleva teksti räjähdyskohdassa on nerokas, koska se laittaa kuvan elämään (vaikea selittää näin), kun tekstiä lukiessa on pakko pyörittää kirjaa samalla. Rossin kuvitus toimii täydellisesti Walliamsin kujeilevan tekstin kanssa. Walliamsin lastenkirjailijan rooli vain vahvistuu minulle Virtahepo -kirjansa kautta. Jes!


"MIKÄS MAAN-
EI KUN KUUN-
KIERTÄJÄ 
SINÄ OLET?"

- David Walliams ja Tony Ross: Ensimmäinen virtahepo kuussa

Elmerin orkesteri

$
0
0
Elmerin orkesterissa on keväistä rytmiä, jota meillä on tanssittu sangen kimurantein kuvioin. Värikäs kirja sopii mukavasti juhlivaan kevääseen.


Elmari goes ääninappikirja, eli kirjassa on panelunappeja, josta saat eläinten ääniä, jotka käyvät kirjan tarinaan. Tarina sinänsä on varsin yksinkertainen. Elmeri kokoaa kavereistaan eläinorkesterin ja ketään ei jätetä ulkopuolelle.



Mukaan liittyvät leijona, apinat, lintunen, kroko ja sammakkokin. Lopputulema on viidakollisen räjähtelevää rytmiä. Lapseni ovat tykänneet Elmeristä ja tämä äänikirja oli lähinnä kohdekirja nuorimmaistani ajatellen. Siinäpä ei ajatukseni mennytkään väärin vaan nelivuotias tykkäsi vieläkin ääntelevästä kirjastaan. Kirjassa on yhteensä kahdeksan nappia, joita painetaan järjestyksessä tarinan mukana. Tekstin sisällä on siis napin kuva, joka tarkoittaa oikeaa painamiskohtaa. Vain yksi napeista oli minusta pikkuisen väärässä kohdassa mutta muuten äänet soljuivat tekstiin mukavasti.


Värikästä ja rytmikästä kevään juhlaa kaikille!


"Anteeksi kuinka? Krokotiili sanoi ja kalisteli hampaitaan - kali kali kali."

. David McKee: Elmerin orkesteri (suomennos Terhi Leskinen, saatu kustantajalta)

Seikkailu Robomaassa

$
0
0
Tässäpä hieno suuraakkosin tavutettu ensilukikirja pikkuiselle lukijalle. Ensinnäkin jo kirjan seikkailullinen nimi ja kansi kutsuvat vauhdikkaammasta menosta tykkäävää äärelleen. Seikkailu Robomaassa on kirjoittanut ja kuvittanut Zapf (Kustannus-Mäkelä, 2016, suomentanut Seija Kukkonen, saatu kustantajalta).


Seikkailu alkaa, kun Aku on tulossa koulusta ja löytää kummallisen vilkkuvan kaukosäätimen. Säädintä painettuaan Aku matkaa outoon paikkaan. Tuossa paikassa näkyy kummallisia olioita ja piakkoin myös Akun kaukosäädintä himoavia, uhkaavia robotteja... Alkaa pakomatka, joka päättyy onnellisesti.



Kirjan kuvitus on suorastaan loistavaa ensiukukirjamitalla- ja kylläpä muutenkin. Siinä on kunnolla värejä ja robot miellyttävät varmasti monen eskarin ja alkuopetuslaisen seikkailunhakuista silmää. Zapfin kuvituksessa on myös kivaa sarjakuvamaista otetta ja päähenkilökin varmasti kohdeyleisönsä ikäinen. Oikein hyvä.


Pieni, tiivis, helppolukuinen tarina etenee koko ajan ja piti jopa minut uteliaana! Ja kylläpä tämä kirja ahmittiinkin ihan kerta heitolla. Tällä kertaa suurimman osan luki poikani ja uskallan väittää, että kirjan teema, ulkonäkö, tarinan tiukkuus, eli Seikkailu Robomaassa -kirjan laatu, oli suurin motivaattori. Loistavaa, tällainen kirja arvostaa sitä pientä lukijaa, joka harjoittelee omaehtoista tarinoihin uppoamista. Ensikirjan pitää olla juuri ajatuksella tehty, eikä mikään puolivillainen teos, jossa korostuu vain ajatus "muistamme laittaa tavuviivat". Ei vaan se, että tässä kohtaa tehdään suurin houkuttelu itsenäiseen lukuun ja kirjojen pitää olla niin hyviä ja laadukkaita, että soi!


"LAU-MA MI-NI-RO-BOT-TE-JA
HYÖK-KÄÄ A-KUN KIMP-PUUN.
NII-DEN VIH-RE-ÄT
SIL-MÄT HEH-KU-VAT 
HUR-JI-NA."

- Zapf: Seikkailu Robomaassa

Päivä eläinten postitoimistossa

$
0
0
Vaikka kirjeiden ja korttien osalta posti taitaa olla tämän päivän lapselle yhtä hepreaa, on postin virka kaiken maailman pakettien toimituksessa varsin tuttu juttu. Päivä eläinten postitoimistossa kertoo kuitenkin perinteisemmän kirjeen matkan ja avaa tarinapohjaisesti tietoa postin toiminnasta.





Sharon Renttan eläinkirjasarja on meille erittäin tuttu juttu. Hassuja eläintarinoita on luettu moneen otteeseen ja kuvissa riittää joka kerralle tutkittavaa. Tässä postikirjassa mielestäni tarina on hieman väsyneempi kuin aiemmat kirjat (tai minä lukijana, sekin voi olla täysi totuus), eikä siinä ollut ihan yhtä paljon sitä huumoria mihin olimme aiemmista tottuneet. Kuitenkin asia, postin kulun esittely, onnistuu kattavasti. Kirjan lopussa postimiehen poika Joona saa vastakirjeen ja tiedon, että ystävä pohjoisnavalta on tulossa kylään. Kirja lopettelee supersöpösti, kun Joona odottelee kaveriaan pomppupallolla hyppien. Ja lopuksi kaikki saa tietysti herkkukakkua!



"Joona istahtaa vaakaan nähdäkseen, paljonko sen itsensä lähettäminen maksaisi.
Se vasta olisikin kallista."

- Sharon Rentta: Päivä eläinten postitoimistossa (Kustannus-Mäkelä, 2016, suomennos Terhi Leskinen, saatu kustantajalta)

Prinsessavärityskirja

$
0
0
Päästiinpäs mekin värittelemään Sanna Manderin Prinsessavärityskirjaa (2016, S&S, saatu kustantajalta). Meillä asustaa nimittäin yksi melkoisen tirpakka prinsessa, joka rakastaa piirtämistä (prinsessojen) ja värittämistä. Prinsessavärityskuvat ovat olleet tähän asti sitä taattua disneykamaa, joten odotin suurella mielenkiinnolla miten tämä selvästi omalaatuisempi prinsessavärityskirja otettaisiin vastaan.


Ja voin totuuden mukaisesti kertoa, että erittäin hyvin. Kirja otettiin hihkuen vastaan ja sitä alettiin värittämään sillä touhulla, etten meinannut ehtiä tyhjempiä kuvia kuvaamaankaan. Kirjassa on myös ihanan paljon värityskuvia (50) ja kaikki iittyvät jollakin lavealla tavalla prinsessoihin. Itse prinsessakuvissa löytyy prinsessoja moneen lähtöön.



Mikä hauskinta kaikki prinsessat tuntuvat kelpaavat tyttärelleni. Ja myöskin minulle. Kuvitus on tehty taidokkaasti: siinä ei ole ihan liikaa yksityiskohtia ja sen asettelu (voiko näin sanoa) on mielekäs ja takaa kivan lopputuloksen (vaikka käytettäisiinkin vain yhtä väriä!). Olen saanut väritellä näitä usein työpäiväni jälkeen lapseni kanssa ja tätä kirjaa värittäessäni olen viihtynyt itsekin. Lisäksi ostimme vasta uudet geelikynät, joilla lienee myös osansa värityksen uuteen viehätykseen.



Tänään maitokaupassa käydessäni huomasin, ettei Prinsessavärityskirjan hintakaan ole paha (10 e). Lisäksi isompi värityspaketti kestää kauemmin kuin nykyiset tarroja pursuvat parinkymmenen sivun vihkoset, joissa on noin kolme värityskuvaa (grr). Eli todellakin hintansa väärti, voin taata. Tänään ostin yhden toisenkin vastaavanlaisen "kirjamaisen" värityskuvakirjan, kun olemme tästä niin paljon pitäneet. Oikeastaan voisin ihan toivoa, että Sanna Mander tekisi näitä lisää, vaikkapa eläimistä!

Oletteko te väritelleet aikuisten värityskirjoja? Minä en ole vielä niihin hurahtanut, mutta tämä kai on jo aika lähellä sitä!


"Hieno ja kaunis!"

- lapseni arvio Prinsessavärityskirjasta (lähetti samalla myös terveisiä :D!)

Aikamoinen ajantieto

$
0
0
Mauri Kunnaksen nimissä julkaistu, Lotta Sonnisen toimittama, Aikamoinen ajantieto on runsas opus vuoden jokaiselle päivälle sattuvista juhlapävistä (Otava, 2016, saatu kustantajalta).


Kirjassa esitellään kuukausikalenterin muodossa jokaiselle päivälle jotakin juhlittavaa. Niinpä perinteisten juhlapäivien rinnalle on nostettu mm. 12.3. "Ensimmäinen Coca-Cola -pullo myytiin 1894".  Isommat tarinat ja juhlien esittelyt ovat kuitenkin säästetty perinteisempien juhlien esittelyyn, kuten uusivuosi, pääsiäinen, äitienpäivä, juhannus ja joulu. Kristillisten ja muiden kotimaisten juhlien lisäksi kirjassa on esitelty kansainvälisempiä juhlapäivä.




Kuvitus kirjaan on koottu mitä ilmeisemmin Mauri Kunnaksen lastenkirjojen kuvituksesta. Tämä houkuttelee varmasti Kunnaksen kirjojen parissa kasvaneita puoleensa ja näin ollen kirja sopii myös esimerkiksi valmistujaislahjaksi.


Viime vuonna ilmestyi Korolaisen ja Tuluston Lasten oma vuosikirja, jonka esittelin täällä.  Tämä Maija Hurmeen kuvittama kirja on saanut tänä keväänä itsenäisen jatkoproggiksen, josta myöhemmin lisää!


"Helluntai koittaa kymmenen päivän kuluttua helatorstaista, ja osuu siis aina viikonloppuun. Sen raamatullinen merkitys on pyhän hengen vuodattaminen, ja tuosta tapahtumasta katsotaan kristittyjen alkuseurakunnan saaneen alkunsa."

- Mauri Kunnas, toim. Lotta Sonninen: Aikamoinen ajantieto

Mimmi Lehmä ja Varis juhlivat

$
0
0
Kustannus-Mäkelä vastaa sarjakuvapuutteeseeni julkaisemalla kustannukselle tutun Jujja Wieslanderin ja Sven Nordqvistin Mimmi Lehmän ja Variksen sarjakuvakirjan. Olen joskus aiemminkin äimistellyt miten vähän lapsille löytyy erilaista sarjakuvaa. On toki Aku Ankka, Karvinen ja Tenavat, mutta hei ne on ollut jo vuosikymmenet! On myöskin legosarjikset, disneyprinsessat mutta sarjakuva-albumipuolella tapahtuu vähän. Olen välillä ostanut änkkärien albumeja, jotka on mielestäni yllättävän laadukkaita, mutta muutenhan tätä saraa voisi kuvata arokierijällä preeriamaisemassa.



Mimmi Lehmä ja Varis juhlivat sarjakuva-albumi sisältää neljä sarjakuvatarinaa, jotka mitä ilmeisemmin ovat tuttuja aiemmista Mimmi Lehmän kirjoista. Ensimmäinen sarjakuva on mielestäni rauhallisempi ja Mimmiin ja Varikseen tutustuva. Se sopikin meille hyvin, koska kaksikko on ollut jostakin ihmeen syystä meille vielä melko tuntematon. Kolmessa muussa sarjakuvatarinassa on vielä sopivampaa menoa ja huumoria, joka kiinnostaa meitä sarjisten lukijoina.


En tiedä millaisina hahmoina Mimmi ja Varis teille on kuvautunut mutta minulle Mimmi, tuo satunnaisista nimeämisen vaikeuksista poteva lehmä, muovautuu melko leppoisaksi tuumailijaksi, elämää rakastavaksi haaveilijaksi. Kun taas Varis on selvästi itsekeskeisempi tättärä, jonka ääni muokkautuu suussani ärrävikaiseksi, kummelihenkiseksi varishahmoksi- ja tästä tyypistä lapseni tykkäsivät. Ja minä.



Ja kylläpä meitä sarjiksen kaipailijoita hemmotellaan jatkossakin, sillä syksyllä ilmestyy toinen Mimmi ja Varis -albumi!  Sarjikset käyvät minusta mukavasti myös ensilukukirjoiksi, sillä kuva helpottaa tekstin ymmärrystä, vaikkakin tässä sarjisten pituus taas on hieman liian pitkä aivan alkumetrien lukijoille.


"Kraak! Eiväthän kanat edes erota pizzaa... Mizzasta. Mitä ne muka tekevät pizzalla?!"

- Wieslander ja Nordqvist: Mimmi Lehmä ja Varis juhlivat (Kustannus-Mäkelä, suomennos Terhi Leskinen, 2016, kustantajalta)

Väinö Lakeus ja Kultasormen tapaus

$
0
0
Lastenkulttuurin monivaikuttaja Kari Vaijärven kirjoittama ja Martti Sirolan kuvittama Väinö Lakeus ja Kultasormen tapaus kiinnitti katseeni Mäkelän katalogissa (2016, saatu kustantajalta). Salapoliisiromaaneita olisi mukava lukea lapsilleni enemmänkin, mutta harvaan olen oikeastaan törmännyt. Vaijärven kirja lupasi jotain tällaista.


Väinö Lakeus on alakoulun luokanopettaja, joka kokee lähes aikamiespoikamaiset kesänsä tylsinä, koska ei saa opettaa. Niinpä hän haahuilee kesänsä ideoimassa uusia oppitunteja ja siinä samalla joutumalla höperöihin tilanteisiin. Kirjassa ovat mukana myös Lakeuden oppilaat Jaska, Vennu ja Marjaana sekä kaksi aktiivista papparaista, jota omistavan innovatiivisen yrityksen.


Väinö Lakeuden tempauksia kuvataan kirjassa osittain sarjakuvin. Idea on loistava ja puujalkahumoristiset tilanteet naurattavat hetkittäin. Salapoliisimaisuus on kirjassa hieman taka-alalla ennakko-oletuksiini verraten ja oikeastaan vasta loppusivuilla päästään enemmän seikkailun makuun.
Kirjan kuvitus on nykytarjontaan nähden mielestäni selvästi poikkeava. Kansi on kohtalaisen onnistunut pienoisessa mystisyydessään mutta sarjakuvat ovat mielestäni hieman vanhentuneen oloiset, jonka iskevyyttä epäilen nyky"nuorisoon".

Tarinan perusta on hyvä, mutta samalla tarinassa on jotakin seesteisyyttä, joka tiputti mielenkiintoni aika ajoin. Suurin osa vitseistä menivät ilmeisesti lapsiltani ohi, tosin kirja onkin selvästi enemmän kouluikäisille suunnattu. Väinö Lakeuden seikkailumaisempi tarina sarjakuvineen kiinnosti tulevaa kouluikäistäni ja hän jaksoi kuunnella tarinan hyvällä mielenkinnolla loppuun saakka. Minun lemppareikseni nousivat nämä intomieliset papparaiset ja aika ajoin Vaijärven muhevan mojovat sanailut.


Lapseni sanoi, että kirja on hyvä. Ja jotenkin erilaisuudessaan kiehtovahan Väinö Lakeuksen -kirja on. Ja aivan varmasti, mikäli Väinö Lakeus seikkailee uudestaan, aiomme lukea häntä lisääkin. Mutta ehkä toivoisin, että hyvin pohjustetut henkilöhahmot Lakeus ja kumppanit uskaltaisivat jatkossa irrotella vieläkin vapautuneemmin.


"Väinö Lakeuden silmät revähtivät auki, ja kuorsaus katkesi äänekkääseen röhähdykseen. Kyllä, aivan selvästi joku oli kutsunut häntä. Mummon kovasta huudosta ei voinut erehtyä. Mikä oli hätänä?
Väinö loikkasi sulavasti pihakeinusta. Olkihattu lennähti kukkapenkkiin. Hän loikki kuin hirvi portaille ja ulko-ovelle. Sisältä kuului melkoista meteliä. Outo möreä ääni karjui mummolle:
VANHA HAASKA! Korut tänne tai pamahtaa!"

- Kari Vaijärvi ja Martti Sirola: Väinö LAkeus ja Kultasormen tapaus

Mörkövahti

$
0
0
Mörkövahdista oli kantautunut korviini menestystarinan kaikuja. Tuutikki Tolosen kirjoittama ja Pasi Pitkäsen kuvittama Mörkövahti -kirjan kansi on todella onnistunut ja kutsui lopulta myös minut luokseen, vaikka kirjan pituus (303 sivua) on meille iltastukirjaksi aivan liian pitkä (Tammi, 2015, kirjakauppaostos).


Kirjan tarinapohja on ihastuttava. Hilla (11 v.), Kaapo (9 v.) ja Maikki (6 v.) jäävät yksin kotiin, kun äiti saa salaperäisen voiton rentoutuslomalle. Ja isä, tuo Näkymätön ääni, on jälleen kerran työmatkalla. Tai ei yksin, sillä arvonnan järjestäjä lupaa lähettää luotettavan lapsenvahdin paikalle. Mörön. Mörkö, Grah, on iso, todellakin mörkömäinen, puhumaton ja pölyinen tapaus. Mörköön tutustumiseen lapset ja varsinkin nokkela Kaapo käyttää apunaan kirjastosta löytämäänsä Runar Kallin kirjoittamaa vanhaa tietokirjaa: Möröt. Lajipiirteet ja ominaisuudet kokemusteni valossa. Pikku hiljaa lapsille käy ilmi, että kulmakunnan muutkin lapset ovat saaneet omat mörkövahtinsa.

Tarina on, kuten huomaatte, poikkeuksellisen mielikuvituksellinen ja kiehtova! Mutta se pituus. Luimme tätä varmaan kolme-neljä viikkoa iltasaduksi, joten välillä lukeminen puudutti. Kirjan piiloagendat, kuten kirjojen lukemisen kannustus, kirjaston käyttäminen ja tiedonhankinta, olivat nerokkaita. Myös lasten ikäkuvaukset olivat osuvia ja laajensivat kuulijakunnan samaistumispintaa mukavasti. Meillä kumpikin lapsistani halusi kuunnella tätä humoristista seikkailukirjaa, vaikka olin ajatellut kirjaa lähinnä eskaria kiinnostavaksi. Kirjaa olisi kuitenkin mielestäni voinut tiivistää ja tehdä näin hieman helppolukuisemmaksi. Väillä tarina jäi hieman junnaamaan, vaikka ainesosia olisi ollut selvästikin reippaampaankin tahtiin, sillä loppu osoitti, ettei tämä todellakaan ole Mörkövahdin ainoa kirja.


Kirjan kuvitus on loistava. Kuvituksella on todella iso merkitys monelle meistä lukijoista mutta varsinkin nuoremmille. Pasi Pitkäsen möröt ovat ilmeettömyydessään hurjan hauskoja ja niin sympaattisia, etteivät möröt jännitä lähes lainkaan! Koko kuvituksen suloisuus, vauhdikkuus ja humoristisuus tekee Tolosen mielikuvituksellisesta ja hilpeästä tekstistä vieläkin loistavamman. Yhteistyö toimii ja näin sen pitää ollakin.

Valitettavasti tähänkin kirjaan oli päässyt yllättävän paljon kirjoitus-, tai sanotaanko huolimattomuusvirheitä. Olipa mielestäni kerran Kaapon nimikin jopa aivan eri. Tällainen toimittamisen lipsahtelu jätti muuten näin laadukkaassa kirjassa hieman nolon jälkimaun. Lastenkirjallisuus on tärkeässä kasvatusasemassa ja sitä työtä tulee arvostaa. Mörkövahdin käännösoikeuksia on myyty myös muualle Eurooppaan.


Hienoa, että näin hienoa ja laadukasta lastenkirjallisuutta löytyy kotimaisena. Pienellä tiivistyksellä (sinne 200 sivun puolelle) kirja napakoituisi ja yltäisi mielessäni jo aivan David Walliamsin tasolle!
Tulemme taatusti jatkamaan Mörkövahdin parissa myöhemminkin. Kirja löytyy myös äänikirjana, lasteni (ja minun) iloksi!


"Hän käveli kirja kainalossaan lastenhuoneeseen ja heittäytyi säkkituoliin. Kylpyhuoneesta kuului Maikin ääni. Siellä pikkusisko taas keskusteli kylpytakkinsa kanssa."

- Tuutikki Tolonen ja Pasi Pitkänen: Mörkövahti

Onnen kuplia

$
0
0
Huomasin jo viime vuonna erittäin kauniin lasten lorukirjan, joka ilmestyi ruotsiksi. Maija Hurmeen kuvitus hivelee silmiäni mutta valitettavasti Hanna Lundströmin ruotsinkieliset runot olivat itselleni haasteellisia (vajaavaisen kielitaitoni vuoksi). Ilahduinkin kovasti, kun huomasin, että Tittamari Marttiselta oli tullut tästä söpöstä helmestä suomennos (S&S, 2016, ap 2015, saatu kustantajalta).


Kirja on alaotsikoitu Runoja aloittelijoille, jolla varmaankin viitataan siihen, että runot tuntuvat kuvautuvan ensimmäistä kertaa maailmaansa kaikin aistein tutustuvan taaperon näkökulmasta ja on mahdollisesti tarkoitettu ns. ensirunokirjaksi. Runojen lähteet ovat vauvaperheille tutun arkisia, kuten: sanomalehti, pölynimuri, metsä, kallio, saippuakuplat ja sauna. Runojen pituus on oikein mainio. Tämän pidempiä niiden ei tarvitse alle kouluikäiselle ollakaan, joskin vauvalle tai vuosikkaallekin nämä ovat mielestäni ymmärryksen tasolla liian haasteellisia. Mutta lapsihan nauttii ja hyötyy monimuotoisesta kielestä iässä kuin iässä. Ja samalla, toisten kohdalla monimutkaisempi kieli saattaa olla haaste vauvan ja taaperon tarkkaavuudelle.



Runot ovat mielestäni hempeitä ja söpöjä. Suomennos tuntuu mukavalta. Useissa loruissa on lopussa jotain maailmaa kuvaavaa mietettä. Runot riimittelevät. Kirjan kokonaisuutta kaunistaa minulle Maija Hurmeen suloinen kuvitus, joka lähes hihityttää joillakin osuvilla kuvillaan. Värit ovat mukavan pehmeitä. Kirjan näppituntuma ja peruspuitteet ovat täydellisiä: kannen tuntuma on ihanan karhea ja lasten runokirjaksi sivuja on maltillinen määrä ja kirja on puikulamaisuudessaan ihanan kevyt ja suloinen.


Meillä onkin ollut tässä kevään aikana runorupeama, joka lähti siitä, että löysin yhden ekstrasuperhyperklassikon kirjastosta ja sen lisäksi olemme tutustuneet kahteen kevään runokirjauutuuteen lasteni kanssa. Lundströmin ja Hurmeen kirja oli niistä toinen ja toisen esittelen pikimmiten. Superhyperistä kirjoittamiseen kerään vielä rohkeutta. Mutta ilokseni olen huomannut, että lapseni ovat jopa kyselleet nyt iltaisten lorujen perään. Ymmärtääkseni kummankin lapseni hoitopaikassa/esikoulussa luetaan aika ajoin runoja ja mielestäni se on nostanut runojen kuuntelua kotonakin (ja muokannut sitä- siitä myöhemmin) taas asteen paremmaksi. Joten muistakaa lukea runoja niin kotona kuin hoidossakin!


"Vanha sauna sihisee,
vanha kiuas kihisee
kun tulee pikku kylpijä
ja viihtyy pitkään löylyssä."

- Hanna Lundström, Maija Hurme (suom. Tittamari Marttinen): Onnen kuplia

Onnentyttö Dunne

$
0
0
Kun kirjankannessa lukee Eva Eriksson, tietää saavansa ruotsalaista laatukuvitusta, joka on mielestäni aivan maailmantason huippuluokkaa. Onnentyttö Dunne on Rose Lagercrantzin kirjoittama kirja tytöstä, joka aloittaa koulun (Kustannus-Mäkelä, 2016, suomennos Raija Rintamäki). Dunne asuu isänsä kanssa. Koulun aloitus jännittää mutta onneksi pihalta löytyy myös toinen tyttö Ella Frida, joka on myös yksin.


Alkaa kahden tytön ystävyys. Ja tokihan ystävyyteen liittyy myös vähän riitoja. Ja joskus myös eroja. Ella Frida muuttaa toiselle paikakkunnalle. Silloin Dunnen maailma romahtaa. Mikään ei maistu enää samalta. Mutta onneksi elämä kantaa ja ystävyyskin voi jatkua välimatkasta huolimatta, aivan kuten muistot kantavat sitä seikkaa Dunnen elämässä, että hänen äitinsä on kuollut.


Tämä kirja on aivan upea ja ihastuttava helmi. Luimme kirjan yhdeltä istumalta, kaikki suu auki ja lisää janoten. Kirja on runsaasti kuvitettu ja 137 sivua lentää, sillä aukeamalla saattaa olla vain pari hassua lausetta. Mutta ne lauseet ovat täynnä elämää. Lapseni eivät edes tainneet katsoa kaikkia kuvia niin viehättyneitä he olivat tästä avoimesta, rehellisestä ja elämänmakuisesta tarinasta. Onnentyttö Dunnessa on loistavassa suhteessa huumoria ja elämän vakavuutta. Teksti ottaa taidokkaasti huomioon kouluikäisen lukijan ajatusmaailman lyhyillä mutta ytimekkäillä lauseilla.


Kustannus Mäkelältä loistava kiinnitys ja onnekseni saan kertoa, että Dunnen tarina jatkuu taas syksyllä! Onnentyttö Dunne on kauden parhaita lastenkirjoja!
Myös Luetaanko tämä? -blogissa on luettu Dunnea.


"Ennen siellä asui äitikin, mutta äiti nukkui pois.
Niin sanotaan, kun joku kuolee.
Sanotaan, että hän nukkui pois, vaikka ei se mitään unta ole.
Ja pois - missä se on?
Nyt Ella Fridakin on poissa. Mutta hän ei nukkunut pois.
Hän ajoi autolla Nörrköpingiin."

- Rose Lagercrantz ja Eva Eriksson: Onnentyttö Dunne

Lentäjätarinoita

$
0
0
Yhteislukeminen jatkuu, sujuvaa lukemista houkutellessa... Kirjatiikeri -sarjan Lentäjätarinoita (Alexandra Fischer-Hunold ja Christian Zimmer, Kustannus-Mäkelä, 2016, suom. Seija Kukkonen) kertoo erilaisia menotarinoita.



Petipilotit lentävät kerrossängyllä. Merihädässä -tarinassa pelastetaan ihmisiä helikopterihavainnoilla. Sankarilentäjässä pikkupoika pelastaa matkustajalennon huimilla taidoillaan- ainakin unissaan. Ja Nopeuskisassa testataan auton ja lentokoneen kyvyt.



Kirjan tarinat olivat mukavan lyhyitä ja isoin kirjaimin tavutettuja. Tarinat ovat mahtavan runsaasti kuvitettuja, mukavan värikkäin realistisin kuvin. Tarinoiden sisältö oli minusta aika kouluainetasoa mutta mukavat jutut tuntuivat kiinnostavan lastani, EX-ESKARIA (!! tähän pari kyyneleissä kiemurtelevaa äitihymiötä), ihan kohtalaisesti ja kirja luettiin loppuun saakka, joskin osissa. Kuvitus oli minusta ihan jees. Kokonaisuus kohtalainen. Hyvä, että näissä kirjoissa on erilaisia tarinoita, jotta jokainen löytää oman mielenkiintonsa kohteita. Mutta omakohtainen kokemukseni on että melkolailla räväkät, runsaasti humoristiset kirjat ovat usein niitä, joita kouluikäiset etsivät kilpaillen ja esittelevät kirjastolöytöinä ylpeimpänä. Että semmoisia lisää näihin ensikirjoihinkin. Siis niitä, että maidot tursuaa nenästä ja vaikut poksahtaa korvista seinille, kun on niin hauskaa- lukiessa!


" SIL-LOIN KUU-LUU ÄI-DIN ÄÄ-NI:
'VAL-MIS-TAU-TU-KAA LAS-KUUN.
PI-LO-TEIL-LA ON NYT IL-TA-PA-LAN AI-KA!'"

-Alexandra Fischer-Hunold ja Christian Zimmer: Lentäjätarinoita

Kesälomamatkailua Suomessa

$
0
0
Onkohan kukaan muu siinä tilanteessa, että ansaittu kesäloma siintää mutta itse kesälomareissun suunnittelu on vielä puoliteissään tai jopa pelkkä haaveiluasteella siitä, että jotain pitäisi tehdä? Sillä jos kotiin jää, niin arki jatkuu lomasta huolimatta mutta annas ollakaan jos hyppää vähän aikaa muualle maailmaa ihmettelemään, on oman kodin nurkatkin taas kahta rakkaampia ja loikoisampia.


Meillä oli jo monenmoista suunnitelmaa tälle kesälle mutta yksi toisensa jälkeen kaatui. Arjen lomassa suunnittelu tuntui työläältä ja ajatuksissa oli taas mietityttänyt koto-Suomen matkailu. Mutta minne? Rannikolle? Itärajalle? Lappiin? Ahvenanmaalle? Suomesta löytyy hyvin paljon erilaisia paikkoja. Oma sydämeni halajaa aika ajoin Lapin suuntaan, ihaninta olisi käydä ihan jäämeren rannikolla, Tenolla, ajella Norjan puolelle ja vihdoinkin vaikka Lofooteille saakka... Mutta kankkukestävyys on pikkulapsiperheiden automatkoilla rajallinen, ainakin jos matkustuksesta haluaa tehdä mukavan, joten pidemmät matkat saavat vielä hetken odottaa.



Karttakeskukselta on julkaissut loistavan kirjan Automatkailijan Suomi (2015) juuri tällaisia tilanteita varten. Tämä tuli tarpeeseemme kuin tilauksesta (ja sitten tilasinkin sen kustantajalta)! Suomesta todellakin löytyy mitä kummallisempia paikkoja, eikä kesää tarvitse aina viettää niissä vakiohuvipuistoissa, ainakaan koko lomaa. Kirjassa esitellään 15  reittiä ympäri Suomen ja se on matkappaan ja tiekartaston yhdistelmä. Reittien varrelta on nostettu luonto-, kulttuuri- ja perhekohteita, joista on mukavia kuvia karttojen ympärillä. Lisäksi kohteista on yhteistiedot ja mukana on myös yöpymisvaihtoehtoja, jotka ovat merkitty karttoihin.


Tätä kirjaa selailemalla alkaa meidänkin kesälomamatkamme pikku hiljaa hahmottua kohdalleen. Suunnittelu on parhaimmillaan melkein puoli matkaa ja nyt alkaa sekin tuntua mukavan kutkuttavalta! Automatkailijan Suomea on valtavan mukava ihan vain selailla ja ihmetellä, tuntuu melkein kuin kävisi pikkuretkellä kahvitauon aikana. Kirja kutsuu myös unelmointiin, varsinkin osa valokuvista... Ja itse asiassa löysinpä kirjasta joitakin päiväretkiä oman asuinalueen lähistöltä, joita en aiemmin ollut hoksannut. Katselin kirjaa osittain myös lapseni kanssa ja oli mahtava kuulla, kuinka tietyt asiat, kuten hurjan vanhat kalliomaalaukset tai museot kuulostivat lapseni korviin paikoilta joihin "on pakko mennä!".


Lämmin suositus tästä matkaoppaasta ja kartastokirjasta. Ihanaa kun löytyy kootusti erilaisia reissuehdotuksia, joista voi sitten itse muokata omanlaisensa. Ottaa vähän sieltä ja vähän täältä. Netin kautta reissujen suunnitteleminen on niin aikaa vievää (ja suorastaan turhauttavaa!), että tällaiselle kirjalle on mielestäni vielä nykyaikanakin tarvetta. Samoin kartoille! Minusta on niin paljon ihanampaa mennä ihan oikean kartan mukaan, vaikka se sähköinenkin mukana niksuttaisi ja ehdottelisi mitä kummallisempia reittivalintoja...



Mukavia kesälomamatkoja kaikille lukijoilleni! Olisipa kiva kuulle millaisia suunnitelmia ihmisillä on ja kiinnostaako koti-Suomi vielä tämän päivän perheitä? Ainakin oma kokemus viime vuosilta on, että kiinnostaa. Kesäinen Suomi on niin kaunis ja joskus jopa lämmin! Reissuilla näkee paljon lapsiperheitä ja muita turisteja ja yhteinen matkan tuoma huuma ja uuden edessä ihmettely on tarttuvaa. Noita reissumuistoja on jälkeenkin päin niin mukava muistella yhdessä!


"Höllää pöllö, höllää!
Muista hellittää,
muuten elämästä,
ilo häviää."

- Liisa Kallio, kirjassa Pikku Papun orkesteri (coming soon...)

Pikku Papun orkesteri

$
0
0
Pikku Papu on meidän perheelle rakas hahmo, joka on seikkaillut arjessamme lasten kuvakirjojen ja Pikku Papun laulut -loru/musiikki/cdkirjan (joka kappas vaan on esittelemättä, loistava!) kautta. Pikku Papun laulut osataan etu- ja takaperin. Joten hihkaisin hep, kun huomasin, että Liisa Kallio on loruillut ja kuvittanut lisää Papun lauluja, jonka on säveltänyt Pikku Papun Orkesteri (Tammi, 2016, saatu kustantajalta).


Kirjassa on 16 uutta Liisa Kallion kirjoittamaa kivaa lorua, jotka on sävellettyinä lauluiksi ja löytyvät sekä nuotteina että kirjan mukana olevalla cd:ltä Pikku Papun Orkesterin esittämänä. Kirjan kuvitus on Pikku Papumaisen tutun värikäs ja ihanan iloinen. Ensituntuma musiikkiin on juhliva, paraatimainen. Olen kuunnellut laulut nyt jonkun kymmenen kertaa läpi, koska lapseni ja varsinkin nuorimmaiseni pitää tästä cd:stä kovasti ja osaa laulaa jo useat laulut mukana.



Lauluissa on mukana erilaisia musiikkilajeja, kuten sambaa ja folkia ja afrikkalaisia rytmejäkin. Leppäkertun aamutoimet mennään venäläistyylisellä maanisella tikutuksella. Omat suosikkini ovat rauhallisemmat biisit Höllää pöllö ja Kesän muisto, joille voisin povata rinnakkaissuosiota päiväkoti- ja koululaisesityksiin Revontulitanssien ja Muurahaistenmuorien rinnalle. Höllöö pöllö -runossa isketään suoraan nykyajan kiireen kantapäähän ja kannustetaan ottamaan rennosti, keventämään ajatustaakkaa ja muistutellaan unen tärkeyttä. Aijai, niin osuvaa, että vähän saattaa koskettaakin.

"Höllää pöllö, höllää!
Muista hellittää,
muuten elämästä
ilo häviää!"



Suven kauneudessa mieltäni lämmittää myös runo: Kesän muisto, jossa Reetta Kuisman sävellys on  onnistunut ja kaunis. Tämän näen jo välittömästi kevätjuhlien itkettäjänä, vaikka laulu ei olekaan niin syvältä viiltävä kuin se Turvallista matkaa -laulu, joka voisi herkimmillään aiheuttaa kunnon huutoitkun viattomien vanhempien keskellä. Kesän muistossa on mukavan letkeä alkusoitto, joka jatkuu heleän herkästi kesää (lapsuutta?) muistellen.


Mukava ja laadukas laulukirja, joka antaa hauskoja rytmejä niin varhaiskasvatukseen kuin kotiarkeenkin. On hienoa, että lapsillemme tarjotaan laadukasta kulttuuria ja kulttuurikasvatusta näin moniaistillisesti kuin Pikku Papun orkesteri. Ja selvästikin laadukas musiikki kiinnostaa, sillä Soili Perkiön Soiva laulukirja (Tammi) on ollut ilmestymisestään lähtien jatkuvasti blogini katsotuimpia postauksia ja suureksi ihmetyksekseni huomasin tilastoista, että sivua on katseltu jo yli 72700 kertaa, joka on hurja luku pikkublogissani! Musiikin iloa kaikille!


"Laitan pulloon aallokon,
hiekkaa lämmintä,
ja valonsäteen auringon
hellepäivänä."

- Liisa Kallio ja Pikku Papun Orkesteri: Pikku Papun orkesteri

Kesälomapuuhailua matkalle ja kotiin 1/2

$
0
0
No nyt kun kesälomakohde alkaa olla matkustajillamme valittuna, autossa soi letkeitä lastenlauluja (allekirjoittaneella on jopa uusi retkireppukin ostettuna!), on hyvä varustautua myös tilanteisiin: äiti, mulla ei oo mitäääään tekemistä. Se voi tulla autossa, kotona sadepäivänä tai piitsillä paahtavassa auringossa.



Tadaa, pienet puuhakirjat ja sadut pelastavat -sopivat vaikka käsilaukkuun. Minikirjat ovat loistokeksintö matkustajille. Mirri Creative lähetti minulle todella söpön pikkupaketin. Paketista ilmestyi kolme minikirjaa ja erilaisia minikirjakoossa olevia värityskirjoja. En voi olla hämmästelemättä sitä, että nyt voin valita värittelenkö Onni-pojan leluja (eih, miten söpö!) vai raamatullisia hetkiä. Voihan nykyaika!


Katri Tapolan ja Sanna Pelliccionin Pieni prinsessasatu ja Pieni prinssisatu ovat varmasti monelle tuttuja kirjoja Tammenterho -kirjasarjasta. Nyt nämä ihastuttavat klassikot ovat myös minikoossa. Pienen prinsessasadun tarinan on aikoinaan satuillut Emma Väänänen, 7-vuotiaana! Katri Tapola on kirjoittanut kirjat ihastuttavaan herskyvään tapaansa, joka pyöräyttää aina tämän blogitädin ympäri ja heittää lopulta ilmaan. Sanna Pelliccionin kuvitus on joka kodin tuttu kuvittaja mm. Onni-pojan kirjoista. Persoonallinen, herkkä tyyli kutittelee kauniisti lukijansa mielikuvitusta, aivan kuten Tapolan tekstikin.



Mitäs muuta puuhailtavaa matkalle pakataan? Vinkkini jatkuvat vielä toisen postauksen verran. Huomasinpa tässä, että olen blogikirjoitellut nyt lastenkirjoista nelisen vuotta, joten tässä kesän mittaan sitä höperöä päätöstä voi vähän välillä ajatuksissaan juhliakin!


"- Haluatko nähdä mitä minulla on taskussa? Pauli kysyi.
- Näytä! Kaisa innostui.
Pauli järjesti oikean taskun aarteet viitalle.
Kaisan silmät pyöristyivät.
- Onpa kaunis kivi, hän sanoi.
- Se on minun hienoin kristallini, Pauli sanoi.
- Sinä saat sen."

- Katri Tapola ja Sanna Pelliccioni: Pieni prinssisatu

Kesälomapuuhailua matkalle ja kotiin 2/2

$
0
0
Oppi & Ilo tuottaa hyvin monenlaisia puuhakirjoja ja meillä on ollut taas (oppi ja) ilo tutustua pariin kesän aikana ilmestyvään uutuuteen. Kaksi uutta pyyhittävää korttisarjaa on ilmestynyt juuri, jotka ovat 7-9/12 -vuotiaille suunnattuja ja osuivatkin mukavasti meidän ex-eskarilaiselle. Mutta koodauspaketti vei selvän voiton, mikä oli iloinen yllätys, sillä minähän olen niinkin ajan tasalla oleva lastenkirjabloggaaja, etten ole tänä vuonna lukenut lastenkirjojen myyntihittiä, eli Linda Liukkaan Hello Rubya, vaikka se on jo ollut kahdesti meillä kirjastolainassa...!




Koodauspläjäys on täynnä päättelytehtäviä, eli pistää loogisen päättelykyvyn koetukselle. Ja näin tapahtui kyllä myös itselleni, kun näitä koodausajatteluun valmistavia tehtäviä lapseni kanssa puuhailin. Ja mikä ilo kun onnistuin (köh tai lapsi onnistui) ja mikä hämmennys, kun robotti päätyikin seinään, vaikka se olisi kaiken loogisen järkeilyni mukaan pitänyt päästä aarteensa luo! Näissä korteissa on siis oikeasti purtavaa isommallekin (pakan mukaan 12 -vuotiaalle saakka mutta näytti keski-ikäisenkin aivot surraavan mukavasti) ja tehtävät olivat hauskoja ja oivallusta tuottavia. Kaikki tehtävät eivät olleet ehkä niin mielekkäitä omalle lapselleni, mutta hauskimpia tuntuivat olevan juuri nämä robottien kuljetuspäättelyt, joiden liikkeiden koodikieleen purkaminen on aika haastavaakin.



Sana sanasta -puuhakorteissa on kielellisiä leikkejä ja pelejä, jotka vaativat jo kirjoitustaitoakin. Oli älyttömän söpöä nähdä miten lapseni täytti elämänsä ensimmäisen ristikon tai etsii kirjainten joukosta kalojen nimiä. Näillä korteilla leikitään sanoilla, riimittelyillä ja vastakohdillakin.




Hieman samanlaiseen tapaan, mutta täsmällisemmin koulutietä aloittavalle, jo alkeellisesti lukemaan oppineelle, ilmestyy heinäkuussa Pyyhittävä LU-KU-TOUK-KA. Kirja on osittain isoin kirjaimin ja kokonaan tavutettuna kirjoitettu. Kirja etenee helpommasta lukemisesta vaikeampaan ja sivuilla on eritasoisia tehtäviä, jotka on merkitty tekstivärikoodilla (vihreä helpompi, punainen vaativampi). Kirjan alussa on myös mukava vinkkilista, kuinka aloittelevan lukijan lukutaitoa voi vanhempana tukea oikean lukumateriaalin löytämällä ja tekstin ja sanan tavutasolle peittämällä. Vaikka Yrre -orava ja nenättömät lapsokaiset eivä ole lempparikuvitustani, kirja on mukavan värikäs ja rauhallisen selkeä ja kiinnosti lastani.



Meillä eletään nyt aloittavan koululaisen kesää ja monta asiaa on vielä harjoittelun alla: kuinka ollaan yksin kotona, lähdetään kouluun itsenäisesti ja vieläpä kuljetaan liikenteessä tarkkaavaisesti. Siinä on kyllä itsenäistymistä kerrakseen! Ja ihan oikeasti, näissäkin asioissa olen taas kerran tukeutunut lastenkirjoihin ja puuhiin. Näidenkin vinkkaukset pyrin tässä kesän mittaan vielä teille kirjoittelemaan ennen kuin karkaan kesälaitumille ja pidän todennäköisesti myös jonkun aikaa bloggaustaukoa! Jos vaan maltan, kun kauheasti on kuulkaa taas syksyllä vaikka mitä uutta tulossa...!


"Valppain mielin muista sä aina
vaaroja liikenteen..."

- lasten pelottelulaulu

Roald Dahl: IKJ ja Kuka pelkää noitia

$
0
0
Olemme lukeneet tässä kesän alussa kaksi Roald Dahlin kirjaa, koska lapseni halusi niin, suorastaan vaati. Kuka pelkää noitia ja Iso kiltti jätti ovat ilmestyneet nyt myös uusintapainoksina Art Houselta. Kuka pelkää noitia olikin kustantajalta saatu kirja, IKJ:n taisin ostaa kirjamessuilta syksyllä.


Tänä vuonna Roald Dahlin syntymästä tulee 100 vuotta. Brittiläisen kirjalijan sukujuuret ovat Norjassa, joka näkyy monissa kirjoissakin. Kirjailija on ollut toisen maailman sodan aikana hävittäjälentäjänä. Mikä lie mitäkin, on sanomattakin selvää, että Dahlin koko maailmalla rakastetuissa kirjoissa on jotakin mikä lapsiperheisiin kolahtaa yhä uudelleen. Vaikka kuka oikeasti uskaltaisi ehdottaa, että ajattelinpa kirjoittaa lastenkirjan karseista noidista, jotka inhoaa ja tappaa pikkulapsia tai että hei, minulla on idea, kerronpa kamalista jättiläisistä, jotka syövät pikkulapsia joka yö!



Kuka pelkää noitia -kirja (Art House, 2017, suomennos Sami Parkkinen, kuvitus Quentin Blake) alkaa Dahlimaisen räväkästi, jossa ei lukijaa säästellä: 7-vuotias poika menettää kummatkin vanhempansa ja muuttaa Norjaan sikareita nautiskelevan mummonsa luokse. Alkutöikseen mummo alkaa kertoa, että maailmassamme elää muuten noitia, joita todellakin kannattaa pelätä sillä he tappavat pikkulapsia tai useimmiten muuttavat ne joksikin, vaikkapa maalauksen osaksi. Eikä mene kauankaan kun poika tapaa jo ensimmäisen noitansa, joka muuten on aina valeasussa mutta tiettyjä merkkejä on olemassa... Tarina on uskomaton! Se imaisee sisäänsä kuin pyörremyrsky ja sen haluaa ahmaista. Eikä kirjailija todellakaan päästä tarinan henkilöitä helpolla, pahaakin tapahtuu mutta neuvokkaan, rauhallisen isoäidin avulla tarinaan saadaan hyvä loppu, tai no niin hyvä kuin se nyt elämässä voi ollakaan. Minä hurahdin tähän kirjaan ihan täysillä. Olen lukenut monelta kokemuksen, että tämä kirja oli pelottava lapsena, joten herkimmille en suosittele. Minä ja koulaispoikani tykättiin tästä tosi, tosi paljon. Dahl on täynnä anarkiaa ja mustaa huumoria, tosi rohkealla tavalla ja se joko uppoaa tai sitten ei. Ilmeisesti maailman laajuisesti uppoaa aika paljonkin.


IKJ, eli Iso kiltti jätti kertoo taas pikkutytöstä Sohvista, joka sattuu vahingossa näkemään IKJ:n puhaltamassa torvellaan unia lapsille talon ikkunasta. IKJ:n on pakko kidnapata Sohvi mukaansa, sillä kukaan ei saa nähdä jättiläisiä, koska muuten ne laitettaisiin eläintarhaan töllisteltäviksi. Niinpä IKJ, tuo tosiaankin kiltti ja aivan höperösti puhuva jättiläinen, vie Sohvin jättiläisten maahan, jossa Sohvi oppii, että on olemassa yhdeksän jättiläistä, jotka elävät pieniä lapsia syömällä. Sillä vaihtoehtona olisi kamalan makuiset perskurkkanat, joiden kuvottavaa makua on mahdoton kuvata. Ja nuo raakalaiset, idiootit, ne siis napsii lapsia ympäri maapalloamme joka ilta. Ja se on lopetettava. Sohvi ja IKJ tekevät suunnitelman.



IKJ:n suomennos on Tuomas Nevanlinnan nerokas näyttö, miten käännöstyö voi olla laadukasta. On älytöntä, miten Dahl on aikoinaan keksinyt huomattavasta nimeämisen vaikeudesta kärsivän IKJ:n ja osannut kirjoittaa tämän puhetta. Moni kirjailija olisi tehnyt puhevaikeuden selväksi tietyin osin, aluksi asiaa vahventamalla, mutta Dahl jatkaa sinnikkäästi epäselvän, monimutkaisen ja kielellä ilotulittelevan IKJ:n puhetta runsaana koko yli 200 sivuisen kirjan läpi. Vasta lopuksi, kun IKJ pääsee kouluun, hänen puheensa selkeytyy. Pariksi onnettomaksi loppulauseeksi kirjan lopussa. Kirjan tarina ei ollut minulle Dahlin kirjoista vetävin, kirja keskittyi enemmän tähän kielelliseen hulluuteen, jossa todella räjäytellään lasten kielikeskuksia isolla tykillä. Varmasti suurin osa meni ainakin omilla lapsillani ohitse mutta kyllä parhaat palat tajuttiin ja perskurkkanat aiheuttivat asiaan kuuluvat huutonaurut. Ihan älytönhän tämä Dahl on ollut, oksat pois.

IKJ:sta on tulossa heinäkuussa teattereihin Senjor Spielbergon (Steven Spielberg) lastenleffa. Katsoin sen enkunkielisen trailerin ja vaikutti aika voimakkaalta kuvaukselta. Elokuvan ikäsuositus on K-7. Kirjana elämystä voi aikuisena aina säädellä aivan eri tavoin (äänenpainot, välijuttelut, yhteisihmettelyt...) kuin valmiiksi tykitettyä, ehkä tehokeinoin vahvistettua liikkuvaa kuvaa. Trailerin perusteella en suositustenkaan mukaan veisi pieniä lapsiani tähän leffaan, se olisi äänimaailmoineen liian pelottava. Katsotaan tulevassa halutaanko katsoa se joskus sitten kotisohvalta. Sillä meidän kotisohvalla katsotaan nykyään runsaasti erilaisia lastenleffoja, mutta se olisikin sitten ihan kokonaisen toisen blogin paikka...

Ai niin, pst, myös äänikirjana IKJ on kuulemma myös to-si hyvä.


"Se ei ollut mikään pelkkä lohdutusyritys. Olin täysin rehellinen kun kerroin miltä minusta tuntui. Sinun mielestäsi on ehkä outoa etten säälinyt itseäni. Se oli outoa. En kerta kaikkiaan osaa selittää sitä.
' Tietysti minä huolehdin sinusta', isoäiti mutisi. 'Kuka tuo toinen on?'
' Se oli poika nimeltä Pauno Jenkanen', vastasin isoäidille. 'Henappasivat hänet ensin.'"

- Roald Dahl: Kuka pelkää noitia

Uusia kirjoja vauvoille ja taaperoille!

$
0
0
Sain yllärinä pahvisia ensikirjoja kokeiluun (Oppi & Ilo, 2016) ja pyydettynä Nina Pirhosen Brum brumin (Otava, 2016). Olen vauvakirjojen fanittaja. Ja vieläkin, vaikka vauvatkirjat alkavat pikku hiljaa olla melko so last season lapsilleni, tsekkaan säännöllisesti vauvakirjat kirjastosta ja otan esittelyyn jos jotain superhyvää näkyy tai on tulossa. Vauvakirjojen ensikirjoja, ja varsinkin varsin vanhaa tekstiäni Vauvojen top -kirjoista, käydään katsomassa varsin usein. Eli oikeasti vauvakirjojen ostajat todella haluavat myös miettiä mitä vauvoilleen tarjoavat!

Mutta harvoin vauvakirjatarjonnassa tulee vastaan mitään maata kaatavaa. Joskin tulevan syksyn tarjonnassa on minulla aika napakka katse yhteen tulokkaaseen...Tässäpä kolme uutta vauvakirjaa, joita olemme viime aikoina lukeneet.






Kurkkaa! -kirjasarjan kirjat Lemmikit ja Kulkuneuvot pysyttelevät yksinkertaisessa, perusformaatissaan edellisten kirjojen lailla. Mukana on myös liikuteltavia osia, jotka on toki hauskoja, kun pikkusormet alkavat totella aivojen käskyjä! Lemmikit -kirjat on minusta melko simppeli toteutus, josta ei ole kyllä paljoakaan sanottavaa, näitähän nämä vauvakirjat usein ovat. Kulkuneuvot -kirja taas on hieman runsaampi kuvituksinen (mikä ei tietysti ole usein hyvästä vauvakirjoissa) sekä koska vielä tuoreessa muistissani on millaista oli elää pienen autoihmisen kanssa, niin tämä kirja on varmasti tosi hyvä muillekin sellaisille. Siis, jotka sanoo brmm brmm lähes ensisanoikseen.





Brum brum sanoo myös Nina Pirhosen kirja, joka on ohutpahvinen, sileäsivuinen, mutta ei siis niin kestomallinen kuin ylemmät perinteisemmät paksut vauvapahvikirjat. Pirhosen kirjat ovat olleet mieleeni myös tarinallisina lastenkuvakirjoina, joten odotin ehkä tähänkin hieman enemmän jotakin hauskaa yksittäisten autokuvien teksteihin. Kuvitushan on tosi kaunis, seinäkelpoinen, tyylitajuisen vanhemman valinta ja värikkyydessään ihana ilopilleri. Kuvien tekstit ovat mielestäni vähän vaikeita vauva/taaperokorvalle, mutta mikäpä minä olen sitä sanomaan, olenhan keski-ikäinen akkeli: "Bobo-norsu siirtää trukilla kirjalaatikoita kirjapainosta rekkaan.". No, laajentavat ainakin sanavarastoa! Ihana kirja, jonka olisin taatusti lapsilleni aikoinaan hankkinut.


"Reiska-karhu nostaa norturilla
mutterilaatikoita laivan kyytiin."

- Nina Pirhonen: Brum brum

Tiira tiiraa tiiraa

$
0
0
Kyllä sopivasti viiraa,
ja ansaitsee miljardi liiraa,
jos kirjoittaa näin taitavasti kuin:
Tiira tiiraa tiiraa.

Kuka se on?


No Jukka Itkonen. Tiira tiiraa tiiraa on Camilla Pentin kauniisti kuvittama Itkosen uusin lorukirja linnuista. Loruja on runsaasti ja ne ovat ihanan lyhyitä. Ja runothan soljuvat tuttuun iloiseen ja hieman humoristiseen tapaansa näin:

"Västäräkki viipertää,
keinuu pyrstö,
kiikkuu pää,
(...)"


Tai Keppikaula, missä kerrotaan hanhesta:

"(...)
Se vain honkkailee.

Öisin näkee unta näistä
maista, mannuista.
Ja joskus painajaisia,
paistinpannuista."


Taattua Jukka Itkosta, joskaan ei mikään runo ei tällä kertaa jäänyt mieleen ta noussut supersuosioon itselleni kuin ehkä joissakin muissa kokoelmissa. Itkonen on niin runsas runoilija, että sillä vain nostan hattua. Ollapa moinen sananikkari! Hauskahan näitä oli lukea! Mutta miten?


Tällä kertaa meidän runolukeminen saikin uusia ulottuvuuksia, kun lapset halusivat toistaa lorujen lauseita kuin jossain kansakoulussa. No ei auttanut kuin lause kerrallaan rallatella, ja lopultahan se alkoikin kuulostaa aika hauskalle. Siinäpä tuli mieleeni, että tässäpä melkoinen muistiharjoitus samalla! Mukavaa juhannusta kaikille, toivottavasti tiiroja tiiraat ja sopivasti viiraat!


"Muhkeat viikset,
uskohan kerralla,
on tällä kaislikon
lintuherralla.
(...)"

- Jukka Itkonen: Tiira tiiraa tiiraa (Viiksekäs)

Lukupassista motivaatiota vai toisinpäin?

$
0
0
Kouluissahan on kaikennäköisiä lukupasseja ja stipendejä käytössä- motivaattoreina lukemiseen. Niinpä minäkin, pelkkää viiraustani, tein lukupassin ja sanoin, että viis kirjaa, viis leimaa ja saat tuon kaapissa pyörineen lahjavaralegopaketn itsellesi. Meni 24 tuntia ja jätkä oli kokoamassa.


Siinä sitten mietin, että mitähän tuli opetettua. Että lukemalla saat aina legoja? Ei, sen sanoin jo aluksi valmiiksi. Nitistinkö synnynnäisen motivaation kirjoihin? Oliko sitä? Apua? En tiedä.

No mutta uskotaanpa viisaampia. Lukemisen palkitseminen konkreettisella merkinnällä on ihan yleisesti hyväksytty opetus- ja kuntoutustapa (legoja en ole kuullut käytettävän). Joten äitipisteet jäi ja jätkä luki viisi kirjaa, ihan itse, alusta loppuun saakka.


Erottuivatko jyvät akanoista tällä maratonilla? Kyllä. Selvästi erottui. Luku oli selvästi mukavinta, kun kirjan tarina oli oikeasti hauska ja hyvä, ja kuvitus vetävä. Rose Impeyn ja Nathan Reedin Piraatti-Pete sarjassa (hirmuiset merirosvot, oma hylly ja pullopostin arvoitus, kirjastosta, Kustannus-Mäkelä, 2010, suom. Terhi Leskinen) on loistava kuvitus, joskin tarinat tuntuivat pikkuisen väkisin väännetyiltä. Siis ihan jees kirjoja.


Smriti Prasadam-Halls ja Ian Smithin Ritari Nestorin tarinat (2014, Kustannus-Mäkelä, oma hylly, suom. Terhi Leskinen) sisälsi jo pikkuisen pidemmän tarinan (Sininen banaani) mutta tarina oli ihan mukava siitä, kuinka kuninkaallinen perhe sai Nestorin lisäksi muuta murehdittavaa, kun perheeseen tulee lohikäärme (pitäiskö uhmaikäisen vanhemman ottaa siis koira?). Kuvitus on oikein hyvä ja kiinnostava ja sitä on mukavasti kuvien joukossa ja sitä täydentäen. Siitä lähes täydet pisteet.


Peetu sirkuksessa (Elizabeth Dale, Vicki Gausden, Kustannus-Mäkelä, oma hylly, 2015, suom. Terhi Leskinen) on taas lempeämmin kirjoitettu ja kuvitettu kirja, hieman hitaalla temmolla. Sen tyylisestä pitävälle oikein mukava, mutta me olisimme toivoneet vähän enemmän vauhtia. Kirja jakautuu kolmeen tavutettuun tarinaan (Vihreä banaani).


Ja selvän voiton vei: Samun salainen ystävä (Elizabeth Dale, Steven Wood, Kustannus-Mäkelä, oma hylly, 2013, suom. Terhi Leskinen), jossa oli jopa minua kiinnostava ja hauskuuttava tarina, kun Samun taskusta löytyy avaruusolento Sippo (loistava nimi!) joka on kuvituksessakin niin söpö ja hassun näköinen, että hihityttää! Kolme just sopivan lyhyttä tarinaa, jotka oikeasti etenevät hyvässä rytmissä eteenpäin ja pitää lukijan mielenkiinnon yllä. Sel-vä voit-ta-ja!


"Sit-ten se hyp-pä-si jää-te-löön.
Se o-li vir-he!"

- Dale, Wood: Samun salainen ystävä
Viewing all 286 articles
Browse latest View live