Tällä viikolla Sininen keskitie juhlii kevättä! Kevät on ihanaa aikaa, kun luonto herää ja herättelee myös meidät heräämään luonnon kukkivalle kauneudelle. Joka kevät tunnen, että näkisin sen ensi kertaa. Ja joka keväthän kevät on erilainen. Milloin se tulee rytinällä, milloin hiljaa kuin hipsuhiiri. Millainen kevät meillä tänä vuonna onkaan? Kevät on myös mahtava mahdollisuus tutustua lähiympäristöön ja vähän kauemmaskin. Kun hankikannot häviävät, houkuttelevat havulta tuoksuvat metsäpolut taas erilailla. Maisematkin ovat lähestulkoon täysin muuttuneet uuden vuodenajan edessä.
Tänä keväänä, ja tällä viikolla, esittelyyn pääseekin pari hienoa kotimaista luontokirjaa. Olen pyrkinyt löytämään luontoon liittyviä kirjoja blogiini aina aika ajoin ja näin kevään kynnyksellä niille on jotenkin erityinen paikkansa. Pienet silmät spottaavat vaikka minkälaisia asioita maailmasta ja osoittavat kysymyksensä tietysti meille, aikuisille. Ja mikäpä parempaa kuin kerätä tietoa laadukkaista kotimaisista opuksista, sillä kuka ihme muistaisi ulkoa kaikki maamme lillukat?
|
Kuvat kirjasta Metsäkasvio (Väre & Laine) |
Bongasin iloikseni Henry Väreen ja Jukka Laineen kirjoittaman Metsäkasvion minulle aiemmin tuntemattomalta Metsäkustannukselta (2016, kirja ja kirjanesittelylupa kustantajalta). Kirjassa esitellään Euroopan metsäisimmän maan, Suomen metsäkasvion 290 lajia ja 36 alalajia, jotka kaikki ovat Suomen alkuperäistä lajistoa. Kasvit esitellään kolmen pääotsakkeen alla: sanikkaiset, koppisiemeniset kaksisirkkaiset ja koppisiemeniset yksisirkkaiset. Kirjan yleisilme on kantta ja taittoa myöten hyvin kaunis ja luokseen kutsuva. Siinä on runsaasti kauniita kuvia ja tekstiosuus on jätetty mukavan tiiviiksi. Isojen otsikoiden alaotsikot on eroteltu vihreällä tekstivärillä ja niitä seuraavilla vihreäpohjaisella laatikoilla. Valitettavasti nämä laatikot sekoittuvat hieman toisiin tietoiskulaatikoihin, jotka ovat tismalleen samalla pohjalla tehty.
Kirjan tekstit ovat informatiivisen lyhyitä ja toteutettu välillä ranskalaisviivamaiseen tapaan. Kirjan kuvat olivat pääasiallisesti varsin kauniita ja minulle riittävän informatiivisia. Minulle oikea tietokirja on kuvitettu valokuvin.
Metsäkasvio sai minussa hirvittävän hingun päästä bongailemaan lähimaaston kasveja ja uskonpa, että joku retki lähimaastossa tehdään tämä kirja mukana, tai kasveja retkiltä keräten ja kotona niiden nimiä etsien. Myös lapseni ovat kiinnostuneita kirjan kuvista ja kummallakin tuntui olevan omat kiinnostuksen kohteensa. Metsäkasvion metsätyyppien esittelyn myötä minulle heräsi taas vanha kiinnostukseni puita ja pensaita kohtaan, joiden tunnistusta voisin myös treenata ihan kunnollisen kirjan kanssa!
Hieno kirja ja hyvä perusopus luontokirjojemme joukkoon! Luontokirjojen äärellä voi vain hymyillä, vai voiko...? Katsopa vielä seuraavatkin kirjavinkkini viikon varrelta!
Luonnon heräämisen mukaan, herättelisin myös teitä lukijat kommentoimaan! Joko te olette tehneet keväisiä retkiä ja millaisia kevään merkkejä olette nähneet? Instagramin puolella näkyy jo kuvia muurahaisista, sinivuokoista ja japanilaisista kirsikankukista, ihanaa!
"Tähän oppaaseen valituista kasveista esitellään niiden tuntomerkit, kukinta-aika, ekologia ja levinnäisyys Suomessa. Mitat (mm, cm, m) tarkoittavat pituutta, mikäli ei toisin ilmoiteta. Heino- ja sukutuntomerkit kuvailevat vain kirjan lajistoa, eikä niitä aina toisteta lajikuvauksen yhteydessä. Kursivoinneilla on pyritty korostamaan tuntomerkkejä, jotka ovat jelpoimmin todettavia."- Henry Väre & Jukka Laine: Metsäkasvio