Onkohan kukaan muu siinä tilanteessa, että ansaittu kesäloma siintää mutta itse kesälomareissun suunnittelu on vielä puoliteissään tai jopa pelkkä haaveiluasteella siitä, että jotain pitäisi tehdä? Sillä jos kotiin jää, niin arki jatkuu lomasta huolimatta mutta annas ollakaan jos hyppää vähän aikaa muualle maailmaa ihmettelemään, on oman kodin nurkatkin taas kahta rakkaampia ja loikoisampia.
Meillä oli jo monenmoista suunnitelmaa tälle kesälle mutta yksi toisensa jälkeen kaatui. Arjen lomassa suunnittelu tuntui työläältä ja ajatuksissa oli taas mietityttänyt koto-Suomen matkailu. Mutta minne? Rannikolle? Itärajalle? Lappiin? Ahvenanmaalle? Suomesta löytyy hyvin paljon erilaisia paikkoja. Oma sydämeni halajaa aika ajoin Lapin suuntaan, ihaninta olisi käydä ihan jäämeren rannikolla, Tenolla, ajella Norjan puolelle ja vihdoinkin vaikka Lofooteille saakka... Mutta kankkukestävyys on pikkulapsiperheiden automatkoilla rajallinen, ainakin jos matkustuksesta haluaa tehdä mukavan, joten pidemmät matkat saavat vielä hetken odottaa.
Karttakeskukselta on julkaissut loistavan kirjan Automatkailijan Suomi (2015) juuri tällaisia tilanteita varten. Tämä tuli tarpeeseemme kuin tilauksesta (ja sitten tilasinkin sen kustantajalta)! Suomesta todellakin löytyy mitä kummallisempia paikkoja, eikä kesää tarvitse aina viettää niissä vakiohuvipuistoissa, ainakaan koko lomaa. Kirjassa esitellään 15 reittiä ympäri Suomen ja se on matkappaan ja tiekartaston yhdistelmä. Reittien varrelta on nostettu luonto-, kulttuuri- ja perhekohteita, joista on mukavia kuvia karttojen ympärillä. Lisäksi kohteista on yhteistiedot ja mukana on myös yöpymisvaihtoehtoja, jotka ovat merkitty karttoihin.
Tätä kirjaa selailemalla alkaa meidänkin kesälomamatkamme pikku hiljaa hahmottua kohdalleen. Suunnittelu on parhaimmillaan melkein puoli matkaa ja nyt alkaa sekin tuntua mukavan kutkuttavalta! Automatkailijan Suomea on valtavan mukava ihan vain selailla ja ihmetellä, tuntuu melkein kuin kävisi pikkuretkellä kahvitauon aikana. Kirja kutsuu myös unelmointiin, varsinkin osa valokuvista... Ja itse asiassa löysinpä kirjasta joitakin päiväretkiä oman asuinalueen lähistöltä, joita en aiemmin ollut hoksannut. Katselin kirjaa osittain myös lapseni kanssa ja oli mahtava kuulla, kuinka tietyt asiat, kuten hurjan vanhat kalliomaalaukset tai museot kuulostivat lapseni korviin paikoilta joihin "on pakko mennä!".
Lämmin suositus tästä matkaoppaasta ja kartastokirjasta. Ihanaa kun löytyy kootusti erilaisia reissuehdotuksia, joista voi sitten itse muokata omanlaisensa. Ottaa vähän sieltä ja vähän täältä. Netin kautta reissujen suunnitteleminen on niin aikaa vievää (ja suorastaan turhauttavaa!), että tällaiselle kirjalle on mielestäni vielä nykyaikanakin tarvetta. Samoin kartoille! Minusta on niin paljon ihanampaa mennä ihan oikean kartan mukaan, vaikka se sähköinenkin mukana niksuttaisi ja ehdottelisi mitä kummallisempia reittivalintoja...
Mukavia kesälomamatkoja kaikille lukijoilleni! Olisipa kiva kuulle millaisia suunnitelmia ihmisillä on ja kiinnostaako koti-Suomi vielä tämän päivän perheitä? Ainakin oma kokemus viime vuosilta on, että kiinnostaa. Kesäinen Suomi on niin kaunis ja joskus jopa lämmin! Reissuilla näkee paljon lapsiperheitä ja muita turisteja ja yhteinen matkan tuoma huuma ja uuden edessä ihmettely on tarttuvaa. Noita reissumuistoja on jälkeenkin päin niin mukava muistella yhdessä!
"Höllää pöllö, höllää!
Muista hellittää,
muuten elämästä,
ilo häviää."
- Liisa Kallio, kirjassa Pikku Papun orkesteri (coming soon...)
"Höllää pöllö, höllää!
Muista hellittää,
muuten elämästä,
ilo häviää."
- Liisa Kallio, kirjassa Pikku Papun orkesteri (coming soon...)