Quantcast
Channel: Sininen keskitie
Viewing all articles
Browse latest Browse all 286

Uusi Koiramies ja seikkailua viidakossa

$
0
0
Kesäloman aikaan on tullut luettua nolon vähän iltasatuja, koska illat venyvät nyt muutoinkin. Kuitenkin kirjavinkkauspino on kaikesta huolimatta äitynyt tahattoman tauon aikana pitkäksi, joten seuraa pari tiivistelmäkirjoitusta. Aloitamme heti mielenkiintoisista lapsen omaan lukuun soveltuvista uutuuskirjoista.


Timo Parvelan kirjoittama ja Pasi Pitkäsen kuvittama Pate, viidakon kuningas jatkaa Paten seikkailuja ympäri maailmaa. Tällä kertaa Paten koira katoaa ja Pate ja Senja lähtevät pelastamaan Tottia Borneon viidakkoon saakka. Kirja alkoi aivan tosi hyvällä rytmillä ja hauskasti. Olin niin iloinen, koska viimeisin Parvelan Ella -kirja oli minulle pettymys... Kuitenkin lopussa tarina vähän lössähti. Kun kysyin asiaa lapseltani, jonka kanssa kirjan luimme yhdessä, hän oli taas päinvastaista mieltä!! Hänestä parasta oli siis kirjan loppuosa. Mitähän mieltä te olisitte? (Tammi, 2018, esittelykpl).



Dav Pilkeyn Kapteeni Kalsari -kirjasarja on vähintäänkin suosittu. Kirjoista on tehty myös elokuva, joka oli mielestämme ihan hauska. Nyt Pilkey nostaa esiin uuden sankarin: Koiramiehen (Tammi, 2018, esittelykpl). Koiramies kirja on kuitenkin kokonaan SARJAKUVALLA KERROTTU!!! Eli Kalsariin verrattuna tarinamuoto on nyt paljon kuvallisempi kuin aiemmin. Eskariin menevä lapseni ihastui tähän kirjaan todella paljon, niin paljon, että luki kirjan itse loppuun siitä mihin äiti jäi. Luimme kirjaa myös vuorotellen. Ilmeisesti lapseni on lukenut kirjan nyt jo kolmisen kertaa läpi. Joten yksittäisen otoksen perusteella suosittelen kirjasarjaa varsinkin vastalukemaan oppineille mutta myös kaikille kakkahuumorin ja riehakkaan menon ystäville. Koiramiehen jälkeen lapseni jatkoi Kalsareiden lukemista!



Lisäksi vinkkaan lasten omaan lukuun Gummerukselta tullutta Helppolukuiset -kirjasarjaa, josta on ilmestynyt vanhoja satuja helponnetussa muodossa. Kivat kuvitukset, selkeät tekstit (pienaakkoset, ei tavuviivoja) ja tiivis tarina (noin 26 sivua) motivoivat pienempääkin lukijaa. Lopuksi löytyy kivoja kysymyksiä tarinasta, jolla harjoitellaan luetun ymmärtämistä. Kuvissa esimerkkinä kaksi kirjaa: Pieni merenneito (kuv. Kolanovic, Gummerus, 2018, kirjastolaina) ja Kolme pukkia (kuv. Abbot, 2018, Gummerus, kirjastolaina). Pidän myös erityisesti kirjan pienestä (tammen kultaisten kokoa) koosta, jonka toivon vaikuttavan kirjan kauppahintaan. Näitä kun sinne Aku Ankkojen viereen kassajonoon houkutteeksi 7-10 e hintaan niin avot! Junibackenissa vierailleena saatoin vain ihailla ruotsalaisten mallia, jossa kotimaisia kirjoja oli painettu pienempään kokoon edulliseen hintaan.


Myös WSOY:lta on tullut toivottuun tarpeeseen uusi Lukupalat -kirjasarja, josta kiinnitin varsinkin huomiota Tuulikki Tolosen (Mörkövahti!) kirjoittamaan ja Christel Rönnsin kuvittamaan Auttamistoimisto Lunaan (kirjastolaina, 2017). En ole ihan varma, mutta saatoin nähdä kirjakaupan mainoksessa tästä jo "jatkokirjan"... (etsivä jounalismini lastenkirjabloggaajana on juuri tätä tasoa). Lapseni piti tästä kirjasta paljon ja luki sen useampaan otteeseen (lainaan hänelle aika paljon näitä helppolukuisia kirjoja mutta suurin osa ei pääse edes selailuun) . Minäkin lukaisin vauhdikkaan ja hyväntuulisen kirjasen itsekseni ja kokonaisuudessaan se on hyvä. Rönnsin kuvitus toki kruunaa kaiken.

Eli melkoisen hyviä löytöjä. Pidempän lukuun, sarjiksia (!!!) ja pientä nopeaa. Pian vinkkailen myös kuvakirjoja, pitkästä aikaa tietokirjoja ja vähän apuja loman suunnitteluihin.


"Noniin, kuka teistä pureksi minun nenäliinani ja järsi tohvelini ja pissasi Lattialleni?"

- Dav Pilkey: Koiramies


Viewing all articles
Browse latest Browse all 286

Trending Articles